Ce vrem noi?

Razpunzand nevoii de coerenta si de valorificare a acumularilor, am adunat precuparile oragnizatiei noastre intr-un program integrat destinat turismului, structurat pe modelul european al centrelor de resurse in turism. CITEŞTE MAI DEPARTE...

CRRT - Centrul Roman de Resurse in Turism - Program sustinut de Fundatia Amfiteatru

Centrul Roman de Resurse in Turism este promotorul de activitati integratoare in domeniul turismului, intelegand ca abordarea a acestuia, in Romania, este adecvata conceptului de turism responsabil. CITEŞTE MAI DEPARTE...

Studii despre turismul responsabil

Ideile de respect si responsabilitate au fost legate de turism incepand cu anul 1980, mai precis din momentul in care acestea au fost mentionate in Declaratia de la Manila. CITEŞTE MAI DEPARTE...

 

Turismul rural şi agroturismul, o soluţie pentru viitorul turismului românesc

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a organizat Târgului de turism rural şi agroturism,  în perioada 11-13 mai, în Piaţa Sfatului din Braşov.

Cele mai frumoase sate româneşti, membre ale asociaţiei cu acelaşi nume, şi-au prezentat specificul local, produsele tradiţionale, obiceiurile şi meşteşugurile populare. Reprezentanţii şi meşterii populari au realizat şi au expus obiecte de artizanat: ouă încondeiate, obiecte sculptate din lemn cu motive tradiţionale, icoane pictate pe sticlă şi lemn, covoare ţesute la gherghef, costume populare şi articole de cojocărie etc. Evenimentul a fost condimentat cu spectacole de folclor, degustări de preparate culinare specifice satului tradiţional românesc.
În ziua de Sâmbătă, 12 mai, MDRT a organizat seminarul cu tema „Perspective de dezvoltare a turismului rural și a agroturismului în România”, la care au participat reprezentanţi ai asociaţiilor naţionale de turism rural, ai administraţiei publice locale şi instituţiilor muzeale şi educaţionale de profil (Asociația „Cele mai frumoase sate din România”, Asociaţia Naţională de Turism Rural şi Ecologic – ANTREC România, Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din București, Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală, Universitatea „Transilvania” din Braşov – Facultatea de Alimentaţie şi Turism).

Studiile de brand au accentuat faptul că autenticitatea traiului la ţară (stil de viaţă, ospitalitate, obiceiuri, evenimente locale etc.), unicitatea şi diversitatea ofertei culturale în zonele rurale (istorie, muzică, religie ş.a.), bogăţia peisajului rural, dar şi gastronomia locală sunt elemente care contribuie la definirea ofertei româneşti de turism în general, şi a turismului rural în special . Totodată, mediul rural găzduieşte şi alte forme de turism cuprinse în brandul naţional de turism, precum turismul activ şi de aventură sau turismul în natură.

Potrivit MDRT, în ultimul an, turismul rural s-a situat pe primul loc din punctul de vedere al evoluţiei circulaţiei turistice. Astfel, sosirile de turişti în pensiunile agroturistice a crescut în anul 2011 faţă de anul anterior cu aproape 29,8%, iar înnoptările cu 28,4%. Cea mai semnificativă creştere (+35,8% în 2011 faţă de 2010) se remarcă în rândul turiştilor străini cazaţi în pensiunile agroturistice.

3 Responses to Turismul rural şi agroturismul, o soluţie pentru viitorul turismului românesc

  1. […] Reprezentanţii şi meşterii populari au realizat şi au expus obiecte de … Vezi continuare AICI. […]

  2. […] Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a organizat Târgului de turism rural şi agroturism,  în perioada 11-13 mai, în Piaţa Sfatului din Braşov. Cele mai frumoase sate româneşti, membre ale asociaţiei cu acelaşi nume, şi-au prezentat specificul local, produsele tradiţionale, obiceiurile şi meşteşugurile populare. Reprezentanţii şi meşterii populari au realizat şi au expus obiecte de … Vezi continuare AICI. […]

  3. BULEANDRA VASILE spune:

    Doresc sa desfasor Agroturism in zona Barladului. Am o cabana mobilata rustic, avand toate utilitatile. Ferma profilata pe cresterea paunilor, prepelitelor, curcani si gaini, gradina de legume si flori.Serviciile vor avea la baza; SLOW-FOOD, DOWN-SHIFTING si LOW IMPACT LIVING. Satul are o viata rurala de tip medieval, asezat intre dealuri, uitat de lume, virgin in ale turismului. Sunt convins ca turismul rural si agroturismul se vor dezvolta exponential, prin evadarea din urbanism, abandonarea turimului alb, homo sapiens optand din ce in ce mai mult in refugiul legendar al naturii. Turismul rural si agroturismul au nevoie de o strategie unitara la nivel national, promovat cu profesionalism si impact autentic, sustinut prin politici de finantare, asigurandu-se repopularea si intinerirea satelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *